Grønn mappe

Artikler om Bygdeborger i Norge

"Deires Konge boede paa Lista"

Bygdeborger er gamle festningsverk som finnes over hele Norge, med den største tettheten på Lista. Disse forsvarsstrukturene, som er reist på forsvarbare topper, har over 460 registrerte eksempler i landet. De har blitt diskutert siden Oluf Rygh lanserte begrepet, og tolkningene har endret seg over tid. Fra å bli sett på som bygget av og for bygdas befolkning, antas det nå at de kan ha hatt ulike funksjoner, som å kontrollere ferdsel eller til religiøse formål.

Tradisjonelt har bygdeborgene blitt datert til eldre jernalder (500 f.Kr.-550 e.Kr.), med folkevandringstiden som den mest intensive bruksperioden. Etter år 550 falt borgene brått ut av bruk. Agder har over 70 registrerte bygdeborger, men bare to har vært gjenstand for arkeologiske undersøkelser. På Lista er det bekreftet 12 bygdeborger.

Synet på samfunnets organisering i bygdeborgenes tid påvirker tolkningene av disse anleggene. De kan ha vært viktige ikke bare i direkte kamphandlinger, men også i den sosiale rivaliseringen for å skaffe seg allierte, tilhengere og undergitte. Dette gir en innsikt i det historiske samfunnet og dets dynamikk.

Artikkelen er i A4 format. 7 sider.